Vadstena

Vackra, vackra Vadstena. Faktiskt är man lite bortskämd med så fina städer runt ikring när man bor här i Motala. Vadstena är ålderdomligt, med bebyggelse från medeltid och 1700 och 1800-talen.

Turismen spelar en stor roll i Vadstena på sommaren. Går man in på Wikipedia får man en hel del tips om sevärdheter i staden:

"Mitt i centrum ligger Rådhustorget med rådhuset från 1400-talet, vilket därmed är Sveriges äldsta bevarade. Mittemot rådhuset ligger Udd Jönssons hus, ett handelshus i tegel från senmedeltiden. Från Rådhustorget leder Storgatan som sedan staden grundades varit den centrala handelsgatan. Vid den bortre ändan av Storgatan ligger Rödtorget, vilket är resterna av den medeltida församlingskyrkan. Senare om- och tillbyggdes tornet och blev en skola. I byggnaden ligger stadens turistbyrå. Bredvid rödtornet ligger Biskopshuset med anor från 1474. Norr om rödtornet ligger den gamla teatern som är en av Sveriges äldsta landsbygdsteatrar, från 1825. Alldeles i närheten ligger Vadstena kloster, grundat i slutet av 1300-talet efter heliga Birgittas anvisningar. Klosterkyrkan dominerar stadens siluett och har gjort så sedan den invigdes 1430. Norr om centrum finns också Mårten Skinnares hus, ett borgarhus från senmedeltiden, samt det intilliggande Hospitalmuseet.

Den södra delen av stadens centrum domineras av Vadstena slott, byggt som försvarsanläggning av Gustav Vasa på 1500-talet. I slottet finns idag landsarkivet samt ett museum. Bredvid slottet ligger Leksaksmuseet."

 

 


Slussning i Borenshult

Göta Kanal är känd för sina slussar och lockar mängder med turister sommartid. Kanalen är 190,5 kilometer lång och har totalt 58 slussar. En av dem finns i Borenshult, en stadsdel i Motala.

 

Slussarna lockar turister både från utlandet och andra delar av Sverige. Inte nog med att slussningen är fascinerande - det är också väldigt vackert i området. Har man ingen egen båt och inte nöjer sig med att stå vid kanten och titta, finns möjlighet till guidade turer med slussning. Intill kanalen finns också flera kiosker och minigolfbana.

 

 


Charlottenborg och Charlottenborgs slott

Stadsdelen Charlottenborg i Motala är fylld av höghus från 60-talet, men bjuder också på fantastisk natur - och ett slott (Charlottenborgs slott) från mitten av 1600-talet. Utanför husens portar finns löparspår och stora beteshagar med vacker utsikt över Motala.

 

 

I Charlottenborgs slott finns numera Motala museum med konst, främst svensk men också internationell, från 1600-talet till 1900-talet. Bland andra finns konstnärerna Bruno Liljefors och Johan Krouthén presenterade.

Bilden på Charlottenborgs slott är lånad från wikipedia. Övriga bilder: Privata.


Linköping

Linköping är Sveriges sjunde största stad och Östergötlands läns residensstad. Staden är ett perfekt utflyktsmål för både shopping och sevärdheter. Dessutom är det en stor universitetsstad. 2009 utsågs Linköping till "Årets stadskärna".

Från Motala tar det endast cirka 40 minuter med bil.


Trädgårdsföreningen, Linköping

Trädgårdsföreningen i Linköping. Ligger centralt i staden och är nästan ett måste för den som vill gå en mysig promenad i en fin miljö. Fullt med blommor och växter, fina platser för picknick och lekplatser för barnen. Det finns även ett växthus där du kan handla blommor och växter, samt ett café för lunch och fikor. Linköpings trädgårdsförening, eller Linköpings trädgårdsförenings park, bildades redan 1859.

 

 

Tropikhuset för lunch och fika.

 

 

Nedan får du lite information om parkens historia,

hämtat från Linköping kommuns hemsida:

 

"Linköpings trädgårdsförenings park, som var det ursprungliga namnet, bildades den 22 mars 1859, vid ett sammanträde på Linköpings slott.

Redan på tidigt 1800-tal fanns ett intresse i landet för att driva trädgårdsföreningar. Dessa gröna parker hade i första hand ett pedagogiskt syfte: man ville sprida intresset för odling.

Genom att anlägga en plantskola och öka Linköpingsbornas kunskaper inom trädgårdsskötsel, ville man stimulera odlingen för husbehov. Parken skulle också etableras för att främja fruktträdssodlingen i Östergötland."

RSS 2.0