Event i Kungsträdgården

För att hålla oss kvar i Kungsträdgården, där vi ju befann oss i föregående inlägget - så bör nämnas att det i Kungsträdgården händer mycket även vintertid. Scenen som finns placerad i trädgården har ofta något att bjuda på. Olika event och framträdanden av artister, med mera. Vill man veta vad som händer? Då kan man kika in på hemsidan - här finns uppdaterat om allt som händer i Kungsträdgården den närmaste jul- och vintertiden.



Nu när jag var på besök i Stockholm - som en riktig turist som gick runt och letade efter något att dela med mig av - hade jag turen att stöta på just ett event i Kungsträdgårnden. Då var det SOS Barnbyar som hade en insamling till världens barn. Därför hade de en gala fylld av bra artister - samtidigt som de berättade om drabbade barn världen över. Intressant - samtidigt som det var väldigt trevligt och mysigt.


Skridskor i Kungsträdgården

Det är när man ser människor åka skridskor i Kungsträdgården, som man verkligen inser att det är vintertid. Julen närmar sig när man ser folket åka runt runt till musiken som spelas vid den lilla runda skridskobanan i Kungsträdgården i Stockholm. Stämningsfullt? Definitivt. Vill du inte åka skridskor själv kan du alltid bara stå och studera, beundra, kika på andra som gör det.

Hit går folk innan eller efter en shoppingrunda. Med händerna fulla med shoppingkassar när de åker runt. Eller varför inte en sväng efter jobbet. Här finns skridskor att hyra - så det är ingenting du behöver släpa med själv.

Är du i Stockholm är detta definitivt ett måste att besöka. Oavsett om du åker skridskor eller inte. För mig är bara stämningen fantastisk.

 


Ät korv på ett lite finare vis

Så kallad snabbmat är väl kanske inte direkt något man skryter om att man äter. Men alla människor gör väl det någon gång? Vill du äta en varmkorv på ett lite finare vis kan du alltid besöka NK Korv & Glass som ligger precis utanför NK Varuhuset. Ingen vanlig korvkiosk eller en gubbe med låda på magen här inte. Enligt min mamma är det dessutom den godaste varmkorv du kan äta. Sen hur mycket sanning det ligger i det, det är nog upp till var och en. Men här behöver du åtminstone inte skämmas för att äta snabbmat.


Hötorget!

Hötorget i Stockholm. Självklart inte bara för turister - men hit måste man verkligen gå när man är i Stockholm. Torghandel när den är som bäst. På söndagar är det även marknad. På lördagar rekommenderar jag den som vill ha en fin blombukett att kolla in utbudet - finns mycket fint att erbjuda, till inte allt för stora kostnader. Personligen skulle jag säga att jag ibland får en liten utlandskänsla av hötorget, just eftersom det är många som ropar efter en "kom hit och handla!" och för att man på ett helt annat sätt än någon annanstans, lätt kan försöka pruta ner priset ett par kronor.


Höttorget ligger i Stockholms innerstad, vid Kungsgatan. Mellan Drottninggatan och Sveavägen. Vid Hötorget finns även Konserthuset.


Café Bel Mondo, Stockholm

 

Ett café som jag ofta besöker när jag kommer till Stockholm är Café Bel Mondo. Här brukar jag ta mig en frukost eller fika innan jag påbörjar en eventuell shoppingrunda. Perfekt start på dagen! Café Bel Mondo ligger i korsningen mellan Olof Palmes Gata och Drottninggatan. Det finns många sittplatser, både på entréplan, över- och undervåning. Med andra ord behöver man knappast vara rädd för att inte få en plats. Cafét passar även bra för dig som studerar - då de har speciellt utvalda platser på nedervåningen för dig som vill plugga.

 

Drottninggatan rakt fram mot Pub och Hötorgshållet, så kommer du att komma till Café Bel Mondo när du korsar Olof Palmes Gata.


NK STOCKHOLM, Julskyltning

Igår drogs äntligen de röda skynkena bort. De som dolt årets julskyltning för allmänheten på NK i Stockholm.

Temat för årets skyltning var "Jaken på julens färger", vilket innebar en historia om två tomtenissar som åkte runt om i världen för att hitta de olika färgerna som passar in på just julen.
För den som inte vet bildar alltid skyltfönsterna på NK's julskyltning en berättelse. Varje liten del finns beskriven i text intill varje skyltfönster. Under gårdagen drogs skynkena bort, de som sedan en tid tillbaka hållt årets skyltning hemlig för besökare och förbigående. Klockan 11.50, det vill säga tio minuter innan varuhusets öppnande, kunde de som ville se när skynkena drogs bort. Och det var minst sagt mycket folk som var intresserade.
Sedan befann sig tomten i varuhuset för att ta emot barnens önskningar.

Julen är definitivt här när NK börjar sin julskyltning. För turister i Stockholm är detta ett måste att se vintertid! Särskilt premiärdagen. Det är något speciellt med den.

Mycket folk som vill se när skyltningen visas


Varje skyltfönster har sin egen del av en berättelse


Julskyltning


Efter att skyltningen visats skulle alla människor in i varuhuset samtidigt. Köbildning, kan man kalla det.


Entrén på NK. Här kunde barnen hälsa på tomten.


Julgranen i taket

 


Har ni inte besökt NK vintertid - särskilt under jul. Gör det! Nu finns julskyltningen där för att ses!

Vi besöker några andra städer

Har frågat runt lite i den så kallade bloggvärlden - om deras bästa tips för turister när de besöker just deras stad. Nedan kommer svaren jag fått - finns mycket roliga saker man kan se och hitta på runt om i vårt avlånga land. Läs och njut - kanske hittar du en plats som just du vill besöka!

Josefine som bor i Västerås hade svårt för att nämna något för turister i sin stad. Men efter lite betänketid kom hon på att de i vår kommer ha Sveriges största IKEA-varuhus i just Västerås. Det kanske vore något?

Cissi däremot, som bor i Örnsköldsvik, visste direkt vad hon skulle tipsa om.
- För er som inte besökt Paradisbadet i Örnsköldsvik måste göra det, säger hon.
Det är alltså ett äventyrsbad inomhus, vilket ju också fungerar bra såhär års. Till sommaren har de även en utomhuspool.

I Stockholm vet väl de flesta att det finns mycket att göra. Ett tips från Anja är dock att hålla sig borta från Drottninggatan. Att se till att upptäcka andra delar av staden, då det finns en mängd roliga caféer och butiker på andra håll och kanter.

En tjej som har bloggen liindblaads och bor i Laholm berättar om laxodlingen, som hon också beskriver som den största turistattraktionen i just hennes stad.

Louise som bor i Ludvika tycker att det finns mycket att göra på vintern i hennes stad.
- Vi har massa bra skidanläggningar i kommunen
Hon berättar även att de nästan alltid har snö på vintern, vilket ju är en fördel för den som vill ut och åka skidor.
- Men det ligger ändå söderut, så det är inte så kallt att man inte står ut.
Ludvika ligger i södra Dalarna.


Sådär - nu har du kanske fått lite tips på vad som finns att göra i lite andra städer än vad som brukar berättas om här på bloggen. Mer kommer nästa vecka!


Andra städer

Två frågor till er som läser.

1. I vilken stad bor du?
2. Vilket är ditt största tips till turister i just din stad?
(vintertid/den här tiden på året)

Alla som svarar får en länk i nästkommande inlägg

Ta en fika i Motala!

Det finns faktiskt, tro det eller ej – en hel del caféer att välja mellan om man vill ta en fika eller en enkel lunch i Motala. Nedan kommer en lista över caféer värda att nämna i Motala.

 

Café Ströget

Kanske Motalas populäraste café? Särskilt för en enklare lunch – valfri sallad, med dricka och kaffe på maten – 75 kronor. Självklart kommer även många till Ströget att bara ta en fika, en kaffe och en kaka, eller varför inte en Strögets mumma?

 

 

Lilla Hem

Lilla Hem ligger inne i Motalas galleria och är populärt både som café och som bageri. Här säljs inte bara fika för stunden – utan här kan du även beställa tårtor eller köpa bröd. Lilla Hem finns även vid Verskstadstorget, bredvid Östenssons.

 

 

Ubbes

Vill man fika i en annan miljö är Ubbes att varmt rekommendera. De har en annan typ av inredning än de övriga caféerna, i en mer gammeldags stil. Känns mer som hemmamiljö än cafémiljö, skulle jag säga.

 

Texas

Kanske mer känt som Hugos, vilket var namnet på det tidigare. Det är förmodligen inte bara jag som envisas med att fortfarande kalla det för Hugos, även om det nya namnet är Texas. Här kan du också ta en enkel fika, samt äta lunch. På helgens kvällar är det nattklubb på övervåningen. Texas är rätt bra egentligen, men passar nog bättre på sommaren då man kan sitta ute på övervåningens terass.

 

Sjöglimten

Har sällan mycket folk, så vill man fika ostört fungerar Sjöglimten utmärkt.

 

Med eller utan

Mest känt för att ha stans bästa baguetter. Har även öppet på helgens nätter för lite nattmat. Fungerar även som vanligt café på dagar med enklare fika.

 

 











 


Rent generellt ligger priserna i fas med varandra på Motalas alla caféer. Inget café utmärker sig som dyrare, respektive billigare än något annat. Här får man istället välja mer på vilken miljö som passar en själv bäst. Kanske finns det därför alltid något för alla!


Ny bloggdesign - det var på tiden!

Har suttit och ändrat till en lite snyggare bloggdesign. Bättre sent än aldrig, som man säger. Har tänkt ordna det länge, men sedan blir det att man prioriterar annat helt enkelt. Men nu är det gjort. Tryck på Uppdatera, F5 om ni inte ser den. Vad tycks? Betydligt mycket bättre än Blogg.se's egna designer i alla fall. Kan man så bör man väl göra en egen, kan tyckas.

Ska även dela in mina inlägg i kategorier. Håll till godo!

På tal om den nya headern/bloggdesignen så kanske jag ska berätta vilka platser som ni kan se på bilderna. Ifall att det är någon som inte ser det bara sådär direkt. Den längst till vänster är vår underbara huvudstad Stockholm, liksom den längst till vänster (på den ser vi ut mot nöjesfältet Gröna Lund) De två övriga bilderna är från Motala - stranden är Nordens största insjöbad Varamon som ligger här i just Motala. Varför jag valt dessa två platser är ganska självklart - jag bor i Motala, men åker till Stockholm titt som tätt - plus att det ju är huvudstaden i vårt vackra land.

//M

Välkommen tillbaka!

Välkommen tillbaka till Turist i Sverige. Nu är det ny säsong - ny årstid - och nya turistiska utmaningar. Vad finns egentligen att göra i en liten stad på hösten och vintern? Slutar staden leva när sommaren inte längre värmer upp den? Eller kan man hitta saker att göra ändå?

Och hur är det i våran huvudstad - Stockholm? Vad händer där - och vad finns att göra för oss som kallar oss turister?

Under den här projektperioden kommer jag även dra in lite andra städer att turista i. Vilken är det ditt bästa tips till turister i just din stad? Det är den frågan jag kommer att ställa till vänner och bekanta runt om i andra städer i vårt avlånga land. Och hittade du just till min blogg? Berätta gärna vart du bor och dela gärna med dig av ditt bästa turisttips!

//M

RSS 2.0