Vadstena

Vackra, vackra Vadstena. Faktiskt är man lite bortskämd med så fina städer runt ikring när man bor här i Motala. Vadstena är ålderdomligt, med bebyggelse från medeltid och 1700 och 1800-talen.

Turismen spelar en stor roll i Vadstena på sommaren. Går man in på Wikipedia får man en hel del tips om sevärdheter i staden:

"Mitt i centrum ligger Rådhustorget med rådhuset från 1400-talet, vilket därmed är Sveriges äldsta bevarade. Mittemot rådhuset ligger Udd Jönssons hus, ett handelshus i tegel från senmedeltiden. Från Rådhustorget leder Storgatan som sedan staden grundades varit den centrala handelsgatan. Vid den bortre ändan av Storgatan ligger Rödtorget, vilket är resterna av den medeltida församlingskyrkan. Senare om- och tillbyggdes tornet och blev en skola. I byggnaden ligger stadens turistbyrå. Bredvid rödtornet ligger Biskopshuset med anor från 1474. Norr om rödtornet ligger den gamla teatern som är en av Sveriges äldsta landsbygdsteatrar, från 1825. Alldeles i närheten ligger Vadstena kloster, grundat i slutet av 1300-talet efter heliga Birgittas anvisningar. Klosterkyrkan dominerar stadens siluett och har gjort så sedan den invigdes 1430. Norr om centrum finns också Mårten Skinnares hus, ett borgarhus från senmedeltiden, samt det intilliggande Hospitalmuseet.

Den södra delen av stadens centrum domineras av Vadstena slott, byggt som försvarsanläggning av Gustav Vasa på 1500-talet. I slottet finns idag landsarkivet samt ett museum. Bredvid slottet ligger Leksaksmuseet."

 

 


Kommentarer
Postat av: ♥ L A I L A ♥

vilka härliga bildeR=)

2010-11-11 @ 13:57:40
URL: http://lailaaziz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0